Předmět je součástí komplexu základních studijních předpokladů a svým obsahem navazuje na poznatky získané v předmětu Výživy člověka. Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Cílem je seznámit studenty s oborem hygiena výživy a poskytnout teoretický základ založený na informacích o rizicích z potravin a pokrmů. Bezpečnost potravin je nezbytnou nutností a tedy i jednou z priorit Evropského společenství. Předmět proto seznamuje s největšími riziky z potravin a způsoby jak jim předcházet. Součástí je problematika potravinářské mikrobiologie. Předmět zahrnuje rovněž nutriční toxikologii, která se zabývá účinkem přirozených i cizorodých látek v potravinách na lidské zdraví. Pro správné posouzení hygienických standardů v zařízení je nutné seznámit studenty s oblastí technologie pokrmů (základní poznatky o surovinách, základních tepelných i studených či mrazírenských postupech při přípravě pokrmů). Znalosti z těchto oblastí budou využity při seznamování s problematikou preventivního dozoru a státního zdravotního dozoru v zařízeních poskytujících stravovací služby otevřeného i uzavřeného typu.
- Učitel: Miroslava Zemanová